Hoe denken wij Tienenaren over onze stad en de toekomst van onze stad, onze buurt of ons dorp? Wat verbindt ons met deze stad en wat hopen we er te vinden?
In de aanloop naar de Kweikersparade gingen opgewekTienen en RISO Vlaams-Brabant met deze vragen aan het slag in het kunst- en participatieproject ‘Met ons 10en’.
Groepen uit buurten en dorpen, groepen die vaak minder kansen krijgen en groepen die nieuw zijn in onze stad werd gevraagd om na te denken over hun plek in de stad. Daarbij werden zij begeleid door kunstenaars om het resultaat van dat reflectieproces om te zetten in een kunstwerk. Dit leidde tot boeiende ontmoetingen, warme verhalen, sterke beelden en veel dynamiek. De Tienenaar is trots op zijn stad/dorp/buurt. De Tienenaar wil vooruit, wil zich inzetten en droomt. In totaal werden 8 kunstwerken gemaakt.
In Oorbeek schilderden 40 Oorbekenaren zichzelf levensgroot, bijgestaan door minstens evenveel dorpsgenoten.
Tijdens de Kweikersparade beeldde Vissenaken in tafereel 3 haar gedroomde ‘fiets-o-strade’ uit: een veilige fietsverbinding tussen dorp en stad.
Ook het kunstwerk van De Tiense Wereldvrouwen werd al voorgesteld: verschillende gezelschapspelen waarmee de vrouwen een beter contact willen maken met de autochtone Tienenaars. Op de dag van de Kweikersparade demonstreerden ze één zo’n spel: een reuze stoelendans op muziek van hun landen van herkomst.
‘Zoek de 7 verschillen’ is het kunstwerk van Erm ’n Erm, vereniging waar armen het woord nemen. De deelnemers zoomden in op plekken in de stad die voor hen belangrijk zijn: bijvoorbeeld het Steentjesplein en de ring. Twee foto’s: één uit het leven en één waar op alles mogelijk is. De foto’s tonen wat voor hen belangrijk is en waar ze van dromen.
Theater Tievo maakte een kortfilm over hun voorstelling “Mag ik even alsjeblieft”. We krijgen een blik voor en achter de schermen maar ook gesprekken met de acteurs, mensen met een beperking, over hun band met Tienen.
Grimde heeft een rijke geschiedenis. Grimde is bekend van de Gallo-Romeinse tumuli, de Necropolis, de kapel van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Steen, … Heel wat om trots op te zijn. En dat wilde de Grimdenaren weergeven in hun kunstwerk: een skyline van Grimde die op een muur aan ’t Polderke wordt geschilderd.
Steven Massart maakte met een 30-tal kinderen een fotoreportage in de omgeving van het Kapucijnen- en Torsinplein. Samen gingen ze op zoek naar de mensen achter de gevels, naar de mensen die elkaar dagelijks voorbij lopen omdat ze wonen of werken in de buurt maar elkaar niet echt kennen.
Wie heeft een droom geschreven op de tafels tijdens ParkLife of recent op de zondagsmarkt? Met dit kunstwerk wilden de kunstenaars de vele gebruikers van de Kazernebuurt bereiken en hen laten nadenken over deze buurt.
Op maandag 30 november ‘15 werden de kunstwerken en het afgelegde parcours aan het publiek voorgesteld in CC De Kruisboog.
U kan de kunstwerken bekijken op www.metons10en.be
Met steun van de Vlaamse Overheid (middelen uit het participatiedecreet)