Een terugblik op onze initiatieven in 2017. Applaus voor onze vrijwilligers en bedankt voor de steun die we van tal van buurten, sponsors, organisaties en stad Tienen mochten ontvangen. En omdat we wat tegendraads zijn, is ons overzicht niet chronologisch.
StadsForum in het teken van de creatieve stad
In juni organiseerden we samen met RISO en AST 77 het tweede StadsForum met als thema ‘De Creatieve stad’. Hoe kunnen we de creativiteit verder aanwakkeren en ondersteunen? En hoe kijken experts van buiten Tienen naar onze opportuniteiten? Het StadsForum 2017 ging op zoek naar antwoorden. Als locatie kozen we voor één van de meest creatieve plekken in de stad: Circus Atelier Salto op de Grote Markt. Stijn Devillé (OPEK, theatermaker voor Het Nieuwstedelijk) en Jef Van Eyck (coördinator Stadsfestival Turnhout 2012 en burgerbeweging De Koep) brachten hun verhaal en toonden wat creativiteit voor een stad kan betekenen. Nadien volgde een vraaggesprek met lokale initiatieven. Hoe willen zij hun werking verder uitbouwen? Wat zijn hun verwachtingen? Stadsblog Tienen Troef maakte het volgende inhoudelijke verslag.
Afsluiten deden we op de tonen van Woozy Trooper en DJ Wim Van Aeken. De Tiense Wereldvrouwen zorgden voor overheerlijke hapjes uit alle windstreken en BarBuur kwam langs met een heuse cava-bar.
Een laatste bezoek aan het stadspark
In augustus deden we met ParkLife een laatste keer het stadspark aan met ‘Movies Open Air’. Sinds 2014 leggen we de aandacht op deze groene plek in het hart van de stad met tal van activiteiten. Dit jaar op het programma: kunst in ’t park, vertelmomenten, muziek,… De jeugddienst organiseerde een openlucht cinema. Een 600-tal mensen brachten in de loop van de dag een bezoek.
Langste Eettafel lokt 750 bezoekers
Eind september was het tijd voor De Langste Eettafel. De eettafel was het lanceringsmoment van de Week van de Verbondenheid in gans Vlaanderen. En we hadden geluk: de weergoden waren ons ontzettend gunstig gezind! Aan de oevers van de Grote Gete werd een lange feesttafel gemaakt. Iedereen was welkom om aan te schuiven. Er werd gezorgd voor een aperitief en een warme maaltijd.
Dankzij verschillende lokale sponsors, onder meer de Alexianen Zorggroep, kon de maaltijd gratis worden aangeboden. In ruil werd aan de bezoekers gevraagd om een dessertje mee te brengen om te delen. Meer dan 400 warme maaltijden werden uitgedeeld en we verwelkomden een 750 tal bezoekers.
Muzikanten gaven op verschillende plekken in de wijk het beste van zichzelf en we toonden oude ambachten. De Gete-wijk was vroeger immers het industriële hart van de stad. Bran en Ann maakten tijdens de Langste Eettafel het filmpje “We love Tienen”.
2017: een reuze-jaar
Traditiegetrouw openen we met de Tiense reuzen de carnavalstoet met in ons kielzog de Reuzenharmonie. De reuzen kregen trouwens dankzij onze technische ploeg nieuwe, lichtere hoofden. Het verschil is nauwelijks zichtbaar, maar wel voelbaar voor onze reuzendragers.
Af en toe trekken we met de reuzen buiten de stadsgrenzen. We brachten in mei een bezoek aan Leuven. In juni was het de beurt aan Landen. De reuzen zijn echte ambassadeurs voor onze stad.
Onze Grootste Tienenaars werden in oktober de fiere peters van het Woonzorgcentrum Park Passionisten. De afdelingen werden naar hen vernoemd en het Tiens reuzenlied werd voor de gelegenheid herwerkt. Je kan beluisteren op YouTube.
In november wachtten Tiske en Nieke de Sint en zijn pieten op aan het station. Enkele weken voordien brachten ze ook een bezoek aan de Stichting Delacroix.
Soep brengt mensen samen
Ons Soepcafé deelt soms voor een vrije bijdrage soep uit in Pand 10. De soep wordt gemaakt van voedseloverschotten. Op die manier brengen we de verspilling van voedsel onder de aandacht. Het Soepcafé duikt ook regelmatig op in de stad.
Tweede tuinseizoen in Grimde
In Grimde werken we mee aan het volkstuinencomplex. Een 35-tal tuinders beheren er elk een stukje. Dankzij de steun van de Cera Foundation konden we tuingereedschap aankopen.
Drie ruilkasten
We geloven in het delen van spullen. In het stadspark beheren we sinds enkele jaren de ruilbib de ‘Twiet-o-theek’ die werkt volgens het principe ‘Neem een boek, schenk een boek’. We plaatsten een plantenruilkast op de volkstuinensite in Grimde waar tuinders planten, groenten of zaden met elkaar kunnen delen. In Pand 10 lanceerden we in december een tijdelijke weggeefkast.
52 spelavonden
Elke vrijdag organiseert DoKaPi een spelavond.
2500 bezoekers voor de Kweikersdag
Elk jaar organiseren we met stad Tienen op 10/10 de Tiense Feestdag, de Kweikersdag. De dag staat bol van activiteiten die de stad vieren. Het hoogtepunt vormt een optocht met de Tiense reuzen. In 2017 deden we de stationsbuurt aan.
Meer info over de Kweikersdag.
Bekijk meer beelden op Flickr.
343 kerstcadeaus
Tijdens de kerstmarkt verzamelden we opnieuw kerstcadeaus voor de meest kwetsbaren in onze stad. In totaal brachten 343 mensen hun Shoe-Box. Een fantastisch resultaat. Bedankt Tienen!
And last but not least: Pand 10
Pand 10 is een open huis voor burger- en buurtinitiatieven. Het vormt tot 2019 een tijdelijke invulling voor het vroegere stationsbuffet van Tienen en wordt gerund door tal van vrijwilligers. Verschillende lokale burgerinitiatieven huizen er in samen: van opgewekTienen, Tienen Helpt, Repaircafé Tienen, TienenTroef, de Klimaatalliantie, de Fietsersbond, Buurtcomité De Mulk tot het Wereldfeest TirleMonde. Samen zetten we initiatieven op die de samenhorigheid versterken, burgerschap en duurzaamheid promoten en de stationsomgeving doen herleven. Bij de opstart werkten we samen met de lokale brouwerij Hoplinter. Dank zij de steun van tal van handelaars, organisaties en sponsors konden we het pand ook realiseren.
Pand 10 is een ontmoetingsplek waar burgerinitiatieven kansen krijgen. Elke vrijdag en zaterdag zijn we open van 16u tot 23u. Onze bar bevat zoveel mogelijk lokale en duurzame dranken. De winst vloeit terug naar de werking van het pand. Er gaan tal van activiteiten door zoals een workshop upcycling, muziekoptredens, getuigenissen van oorlogsvluchtelingen die wonen in onze stad, een bezoek van Stu Bru of een lezing over energiecoöperaties door Tine Hens. Op een half jaar tijd gingen er een 35-tal activiteiten door en brachten ongeveer 3000 mensen een bezoek.
We werkten mee aan…
We ondersteunden verschillende initiatieven: van de Lenteschoonmaak, het Wereldfeest TirleMonde tot het eerste Fietssalon van de Klimaatalliantie.
En we vielen in de prijzen
Al onze initiatieven bleven niet onopgemerkt en kregen de nodige erkenning. En daar zijn we best wel fier op. In het voorjaar waren we een van de laureaten voor de Prijs van het Vrijwilligerswerk van de Provincie Vlaams-Brabant. En om het jaar goed af te sluiten, sleepten we enkele nominaties in de wacht voor het Gala van de Tiense Troeven, o.m. voor ‘Vereniging van het jaar’ die we uiteindelijk ook in de wacht sleepten.
Foto’s van Jeroen Geladé, Roelof Pantjes, Philippe Van den Panhuyzen, Sarah Torbeyns, Paul Van Den Eynde en Mark Hanssens.