2018 was een fantastisch jaar voor ons. Een overzicht in woord en beeld.

OpgewekTienen sleept Vlaamse Cultuurprijs en ‘Vereniging van het jaar’ in de wacht
Aan het begin van het jaar vielen we meteen in de prijzen. Op het Gala van de Tiense Troeven werden we ‘Vereniging van het Jaar’.

 

Het hoogtepunt van het afgelopen jaar volgde op 27 februari met de uitreiking van de Ultima voor Lokaal Cultuurbeleid 2017 in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. Een prachtig moment voor onze beweging en onze stad. Een Vlaamse Cultuurprijs in de wacht slepen is voor een vrijwilligersgroep en een regiostad als Tienen uniek te noemen en toont aan welk verschil gemotiveerde burgers kunnen maken.

 

Meer info en het motivatieverslag lees je op www.ultimas.be. Het resultaat van het werk van velen. We dankten ons fantastisch vrijwilligersteam, Stad Tienen, partnerorganisaties, sponsors, verenigingen, buurten en dorpen voor de samenwerking in de afgelopen jaren met een geweldig feest in Pand 10.

De Lazuur: een race tussen de contreien
De Lazuur is een aflossingswedstrijd met teams uit de verschillende wijken en dorpen van Tienen (vanaf nu ‘contreien’ genoemd). De deelnemers uit diverse leeftijdscategorieën dragen onderweg een zelfgemaakt schaap. Tienen heeft immers iets met schapen. Tienenaars hebben als spot- en geuzennaam niet alleen ‘Kweikers’, maar ook ‘Schapenkoppen’ (zie ook het wapenschild). Naar aanleiding van de Lazuur werd een nieuwe sportieve uitdaging uitgevonden: het ‘Schaapdragen’. De deelnemers lossen elkaar af door middel van het overdragen van ‘het schaap’. De wedstrijd werd gelopen op een parcours in de omgeving van de Paterskerk, op 10/10/2018, niet toevallig de Tiense feestdag (Kweikersdag). Acht teams namen, getooid in hun wijk- of dorpskleuren, deel. Uiteindelijk ging contrei VeDoVe (wijk Veldbornstroon, Donystraat en Leopoldvest/Sliksteenvest) met de eer lopen en mochten ze vol trots het Gouden Vaandel met zich meedragen tijdens de Feestelijke Intrede van de reuzen.

  

De Lazuur draait om het samenbrengen van mensen, buurten en dorpen. Het einddoel is om mensen te verbinden die elkaar normaliter niet zouden ontmoeten. Een explosie van ontmoetingen, feestgedruis, burgerzin en creativiteit: daar gaan we ook volgende editie voor. Binnen enkele weken lanceren we de oproep.  Benieuwd welke ‘schapenkoppen’ er volgend jaar aan de start staan. Meer info vind je op www.lazuur.be. En voor wie zich al wil voorbereiden zijn er alvast deze beelden. In de voetsporen van Bran Bolleire van contrei Tienen-Zuid. Puffen maar!

Met dank aan stad Tienen en contreien Oorbeek, DOK, VeDoVe, Mulk, Kumtich, Potterie, Tienen-Zuid en De Bende van Gigi De Wolvenspoor.

Wekelijks 2-3 activiteiten in Pand 10

2018 was voor Pand 10 een druk, maar vooral fantastisch jaar. Wekelijks organiseren we 2-3 activiteiten in dit open huis voor burger- en buurtinitiatieven in het vroegere stationsbuffet. De veelheid aan initiatieven en de diversiteit van het bereikte publiek tonen de meerwaarde van open verbindingsplaatsen aan. Van lezingen over veganisme, dansinitiaties, workshops kaas maken, muziekoptredens van lokaal talent tot documentaires over de klimaatverandering of over nieuwe vormen van ruimtelijke ordening: je vindt het allemaal in Pand 10. We vertrekken vanuit het deelprincipe: burgers, buurten, verenigingen, groepen delen gratis hun talent en vrijwillig engagement met de stad om van Tienen een meer aangename, sociale en duurzame plek te maken. Pand 10 biedt bestaande burgerinitiatieven een uitvalsbasis en stimuleert of ondersteunt het ontstaan van nieuwe initiatieven. Zo boden we de ruimte aan voor een weggeefmarkt met Sinterklaas en voor een warme jassen actie. Naast opgewekTienen, huizen ook Tienen Helpt, Repaircafé Tienen, TienenTroef, de Klimaatalliantie, de Fietsersbond, Buurtcomité De Mulk, Buurtcomité De Veldmuis en wereldfeest Tirlemonde in Pand 10. Verschillende van deze initiatieven organiseren er ook publieksactiviteiten (bv vertelavond ‘Bloedklonters’ door TienenTroef of de maandelijkse repaircafés).

 
 
 

Pand 10 is een experiment dat inspireert. We krijgen geregeld vragen voor een bezoek van groepen die elders een gelijkaardig initiatief wensen op te starten (bv in Wijgmaal en Vertrijk). En op een aantal studiedagen en bijeenkomsten vertelden we uitvoerig over ons afgelegde parcours en onze ervaringen (bv. tijdens een bezoek van verschillende burgerinitiatieven uit de regio voor het project ‘Burgerschool’). Fijn om te merken dat onze stad op steeds meer vlakken een voorbeeld wordt. Nog fijner werd het toen opgewekTienen en Pand 10 als voorbeeld voor burgerinitiatieven aan bod kwamen op het VRT journaal en tijdens het programma ‘Hautekiet’.

Bedankt aan al onze leveranciers voor de fijne samenwerking en de vele, vele burgers, buurten, experts en groepen om hun talent en ideeën te delen met de stad.

Volkstuinders overwinnen de droogte

2018 zal de analen ingaan als een kurkdroog jaar. Onze tuinders op de volkstuinensite in Grimde hebben het geweten. En toch lieten we de moed niet zakken en deden we in juni mee aan de Ecotuindag van Velt en organiseerden we verschillende werkmomenten voor het algemeen onderhoud van de site. In het voorjaar gaat het nieuwe teeltseizoen van start voor de 35 tuinders. Wie zin heeft om op een eigen stukje groenten te telen, mag een seintje geven via info@buurtgroentienen.be voor extra info.

Met dank aan Velt Tienen, RISO en Tiplos voor de fijne samenwerking

Reuzen blijven vaste waarde

De Tiense reuzen zijn onze Grootste Tienenaars. Weinigen spreken zo tot de verbeelding en brengen mensen zo makkelijk samen dan Jan, Mie, Tiske en Nieke. Doorheen de jaren herstelden we de reuzen en leerden we het ‘reuzendragen’ opnieuw aan. Een paar keer per jaar kan je ze, al dan niet samen met de Tiense Vlaggendragers en de Reuzenharmonie, bewonderen op verschillende evenementen. Het reuzenjaar begint tijdens carnaval waar we traditiegetrouw de stoet openen.

De Tiense reuzen waren verder nog te zien in de carnavalstoet van Hélécine, tijdens de opendeur van PISO, de PISO City Run en tijdens de Intrede van Sinterklaas. Jan en Mie werden op 10 juni 90 jaar en dat vierden we met een verjaardagsfeest op de Grote Markt. Een dessertenbuffet en dj maakten het bal populaire compleet.

 

De reuzengilde maakte naar aanleiding van de 90ste verjaardag nieuwe handen voor Jan en Mie (de oude worden bewaard in het archief). Stad Tienen kreeg voor haar steun aan de reuzengilde op 10 juni 2018 een verdiende erkenning met het label ‘Reuzenvriendelijke gemeente’.

Met dank aan de samenwerking met stad Tienen, KH Sint-Genoveva Oplinter, KF Sint-Isidorus Hakendover, Hagelands Fanfarorkest, Reuzen in Vlaanderen, Bran Bolleire, Discobar De Trekvogel, tot vorming van de geest, tot welvaart van het volk’, verschillende Tiense bakkers, Herman Vandermeulen, Ridders van Brunengeruz, Die Landouwe Genk, Reuzengilde Bolderberg, Dragon Roast, Heemkundige Kring Velpeleven, Reus Pancraas van Waasmont (Landen).

Kweikersdag trekt 3000 bezoekers

Tienen viert op 10 oktober haar eigen stadsfeestdag, de Kweikersdag. Deze editie gingen de festiviteiten door in de Potterie. Op het programma stonden tal van activiteiten die de eigenheid van de wijk en de stad vierden en toonden. De meer dan 3000 bezoekers konden genieten van lezingen, workshops, filmvoorstellingen, kunst, muziekoptredens, erfgoedwandelingen,… en van de prachtig versierde Paterskerk. Al was daar wel wat klim- en klauterwerk voor nodig.

 

 

Hoogtepunten vormden de eerste editie van de Lazuur en de feestelijk intrede van reuzen Jan, Mie, Tiske en Nieke die voorafgegaan werd door verschillende taferelen waarmee we kinderen en jongeren willen betrekken bij het reuzenerfgoed. Speciaal voor deze editie werden nieuwe outfits gemaakt voor de Kweikerskoppen en werd het Tiens reuzenlied uit 1928 herwerkt door Jozef Janssens.

 

 

Meer beelden vind je op Flickr

De Kweikersdag 2018 organiseerden we samen met stad Tienen i.s.m. Ich & Eja, Passion4Strings, B.A.S.T.a, A band of lazy angels, Pink Lemons, The Sugar Boys, Huis Baeyens, Soepcafé Tienen, Tiense reuzengilde, bewoners Potterie, Art-X, Pasform, O-TOKI, Tiense Gidsenbond, 3300 Clothing, TienenTroef, Fairtrade Gemeente, Studentenclub Freya, Tiense Suikerraffinaderij, KH Sint-Genoveva Oplinter, Hagelands Fanfareorkest, Ridders van Brunengeruz, Vrienden van de stedelijke musea Tienen, Die Landouwe Genk, Heemkundige kring Velpeleven Boutersem, Oldtimerclub IHC – Steyr België, Molotov, Rode Kruis, Tiense Koetsiers, Kringwinkel Hageland, PepeRosso, Mesjeu Croc, Dragon Roast, Riad Foodtruck, RISO Vlaams-Brabant, Atelier X, Artosa, Erm ’n Erm, Wereldwinkel Tienen, ARTist, Gui Nijs, Nando Tulkin, Wim Menheer, Patrick Nijs, Karin Pieck, Ann Koekepan, Siegfried Tuts, Simonne Van Baal, Hoplinter, Margit Loedts, Joeri Minnart, Wendy Vanwinckel, Jozef Janssens, Veerle Nicolaes, Ans Hauben, Eric Walravens, Bart Vandermeulen, Bran Bolleire, Maarten De Bie, Samuel Kabele Mirindi, Pascale Rodijns, Omer Es, Odette Barbaix, Marc Allard, Bart Ipers, familie Valkeniers, familie Poffé, Johan Pauwels, Miel Mattheus, Ann Vandevelde, Atelier Per Twee en Bart Dierickx. 

Kweikersparade 2020: op zoek naar het thema

In 2020 trekt de Kweikersparade opnieuw door de straten van Tienen. Verenigingen, buurten, dorpen, organisaties en kunstenaars geven de taferelen vorm rond een centraal thema. In 2015 was dit ‘1.000 jaar stadsrechten’. Om het centrale thema voor de tweede editie vast te leggen, lanceerden we een oproep naar alle Tienenaars. De inwoners mochten zelf het thema bepalen door een stem uit te brengen op één van de drie voorstellen: ‘Fluïde’, ‘Alliantie’ of ‘Transformatie’. Tiens kunstenaar Joeri Minnart zorgde samen met zijn leerlingen voor de campagnebeelden. Op het Gala van de Tiense Troeven 2019 wordt het thema bekend gemaakt.

  

De voorbereidingen voor editie 2020 zijn trouwens volop aan de gang. PISO werkt aan een nieuwe staart voor reuzendraak Oswaldus en binnen de reuzengilde wordt nagedacht over nieuwe figuren.

Soepcafé steeds actiever

Ons Soepcafé deelt op de tweede vrijdag van de maand voor een vrije bijdrage soep uit in Pand 10. De soep wordt gemaakt van voedseloverschotten. Op die manier brengen we de verspilling van voedsel onder de aandacht. Het Soepcafé duikt ook regelmatig op in de stad. Zo waren onze ‘soepers’ te zien op de Kweikersdag, buurtfeest Admontstraat en De Mulk, Langste Eettafel, de opening van Heldenland, tijdens de weggeefmarkt winterjassen, het StadsForum en op het startevent Beweging op Verwijzing. Bij B.O.M. worden op regelmatige basis uitdeelmomenten georganiseerd om kwetsbare groepen te bereiken. Het Soepcafé werd uitgroepen tot één van de ‘Duurzame Helden’ van onze stad, o.m. samen met de volkstuintjes van Grimde.

 

De Langste Eettafel 2018: de strijd tegen de weergoden

De weergoden waren ons tijdens de Langste Eettafel niet bepaald gunstig gezind. En toch; de regen weerhield de 250 bezoekers er niet van om van de warme maaltijd te genieten aan de oevers van de Gete. Dankzij onze sponsors RISO, Alexianen Zorggroep en Verdeyen konden we de maaltijd en het aperitief gratis aanbieden. In ruil vroegen we aan iedereen om een dessert mee te brengen om te delen. Een feesttafel verbindt als geen ander mensen en gemeenschappen.

 

Om het historische karakter van de wijk te benadrukken gaat er telkens een ambachtenmarkt door. Her en der vonden er ook muziekoptredens plaats, gratis aangeboden door regionaal talent.

Met de Langste Eettafel vragen we aandacht voor de publieke ruimte in en rond de Grote Gete wat inhoudelijk verder werd uitgediept op het StadsForum.

StadsForum 2018 in het teken van ‘water in de stad’

Het inhoudelijke debat over welke stad Tienen kan of wil zijn, wordt met lezingen en workshops op het jaarlijkse StadsForum gevoerd. Het StadsForum 2018 stond in het teken staan van ‘water in de stad’. Water brengt rust en leven. Het brengt mensen samen en versterkt de biodiversiteit. Tienen heeft nog een rivier in de binnenstad. Laat ons dit ten volle benutten! Het StadsForum bracht inspiratie en gaat op zoek naar mogelijkheden. TienenTroef maakte er dit verslag over.

 

Het StadsForum is een initiatief in samenwerking met AST 77 en RISO Vlaams-Brabant.

TOK stopt en gaat verder als…

Onze rubriek TOK, Tiense ontmoetingen en kronieken, in Tienen Actueel stopt er na meer dan 7 jaar mee. Het is tijd voor iets nieuws. Binnenkort lanceren we een nieuw initiatief. Dank aan Tienen Actueel voor de jarenlange samenwerking en aan onze fotografen en reporters voor hun prachtige teksten en foto’s.

DoKaPi goes mystery

Onze spellenclub DoKaPi houdt nog steeds op regelmatige spelavonden (gratis en vrij toegankelijk). Meer info vind je via de fanpagina op Facebook. Nieuw was de lancering van 2 ‘mystery dinners’ waarbij de deelnemers elk een rol krijgen en (al dan niet samen) een mysterie moeten ontrafelen. De eerste vond in mei plaats in de Paterskerk, de tweede in het OverKopHuis. Tienentroef maakte er een mooi verslag over.

Twiet-o-theek gaat vierde jaar in

We geloven in het delen van spullen. In het stadspark beheren we sinds 2014 de ruilbib de ‘Twiet-o-theek’ die werkt volgens het principe ‘Neem een boek, schenk een boek’.  De twiet-o-theek bracht dit jaar ook een bezoek in Pand 10. We plaatsten ook een plantenruilkast op de volkstuinensite in Grimde waar tuinders planten, groenten of zaden met elkaar kunnen delen.

 

321 kerstcadeaus

Tijdens de kerstmarkt verzamelden we met de Shoe-Box actie opnieuw kerstcadeaus in voor de meest kwetsbaren in onze stad. Samen met de kerstmarkt in Bost kwamen we uit op een totaal van 321 pakjes. Een fantastisch resultaat. Bedankt Tienen!

Lenteschoonmaak in stationsomgeving

In het voorjaar deden we in de stationsomgeving mee aan de Lenteschoonmaak.

3300 x bedankt!

Dank aan alle verenigingen, buurten, burgers, stad Tienen en ondernemers voor de samenwerking. Bijzonder dank aan onze sponsors Multiobus, architecten- en ingenieursbureau AST 77,  Hoplinter, De Vastgoedtafel, Covens, Suikerrock, Bénichou Advocatenkantoor, Dragon Roast, RISO, Verdeyen, Alexianen Zorggroep, Tienen Actueel, Lava architecten, Vanrijkelen-VRD bvba, Timaver, Optiek Amery en Box & Drops Balloonshop.

Foto’s: Sarah Torbeyns, Roelof Pantjes, Paul Van den Eynde, Philippe Van den Panhuyzen, Jeroen Geladé en Yana Vandeborne (TienenTroef).

Bovenal merci aan ons geweldig vrijwilligersteam! Jullie zijn goud waard. Overdag, in de vroege ochtend, de late namiddag, ’s avonds en zelfs ’s nachts: jullie staan er. Altijd. Super bedankt!

 

Zin om mee te bouwen aan een sociale en duurzame stad en nieuwe mensen te ontmoeten? Dan zit je bij ons aan het juiste adres. Geef een seintje via opgewekTienen@opgewekTienen.be of 0498 68 44 10.  Elk engagement, groot of klein, verwelkomen we met open armen!